Pogosto zastavljena vprašanja – N Banka povezave

Kako povežem svoj N Banka račun s Toshlom?

Povezovanje N Banka računa z aplikacijo Toshl je povsem enostavno. Za vas so pripravili kratek vodič s posnetki zaslonov.

  1. Odprete Toshl app, v glavnem meniju najdete Bančne povezave
  2. Izberete N Banko
  3. Nato vas vodič pelje skozi prijavo na N Banko
  4. Povezava je vzpostavljena, Toshl račun samodejno nadgrajen na Medici

Za najbolj enostavno povezovanje sledite korakom na povezavi.

Kateri podatki so potrebni za aktivacijo povezave?

Za povezovanje vašega N Banka računa z aplikacijo Toshl potrebujete: 

– Uporabniški račun v aplikaciji Toshl (ustvarjen v nekaj klikih, ustvari račun),

– spletno banko N Banka, za potrditev povezave (še ne uporabljate spletne banke N Banke? Celoten postopek aktivacije opravite prek spleta ),

– uporabniško ime in geslo za prijavo v vašo spletno banko.

Iz katerih bank lahko uvažam podatke?

V času pisanja je za povezovanje v Toshlu na voljo okoli 15 000 povezav z bankami in finančnimi storitvami širom sveta.

Možno je povezati skoraj vse slovenske banke in uvoziti osebne bančne račune pri njih. Razpoložljivost kartičnih računov in poslovnih bančnih računov je odvisna od posamezne banke.

Točen podatek o številu povezav in iskanje po njih je na voljo na strani Bančne povezave.

Kako deluje kategorizacija stroškov?

Pri uvozu z bančne povezave se stroški in prihodki samodejno kategorizirajo na podlagi opisa v strošku, ki je uvožen z banke. V kolikor je dovolj specifičen, je razvščen v eno od 12 privzetih kategorij, če je na voljo več informacij pa se dodajo še tagi (dodatne oznake).

Če začetna samodejna kategorizacija ne ustreza, lahko to seveda kadarkoli popravite na vnosu v Toshl aplikaciji. Aplikacija si bo te vaše popravke zapomnila in na prihodnjih vnosih s podobnimi opisi uporabila vašo kategorizacijo. Bolj podrobno o sistemu kategorizacije (v ang.)

Lahko uvozim le posamezne račune?

Ja. Večina bank ponudi izbiro računov za uvoz že ob dodajanju povezave, po prijavi v banko – tako je tudi pri N Banki.

V kolikor banka te opcije filtriranja ne ponudi sama, se uvozijo vsi finančni računi ki so na voljo. Če nekaterih od teh računov ne potrebujete, lahko v seznamu finančnih računov na desni, odstranite posamezen finančni račun s te povezave, skupaj s podatki. Ta finančni račun bo ostal odstranjen, ostali računi z iste povezave pa se bodo še naprej posodabljali kot običajno.

Kako je poskrbljeno za zasebnost in varnost?

Šifriramo podatke v tranzitu, delamo z varnostno-zanesljivimi partnerji za bančne povezave (Salt Edge, Plaid), osebne podatke šifriramo tudi v lokalni bazi, omogočamo 2-faktorsko prijavo, dodatno zaklepanje aplikacije s pristnim odtisom ali obrazom in imamo nasploh varnostne aspetke vedno v mislih pri razvoju in upravljanju aplikacij.

Pri povezavah z bankami uporabljamo sistem prijave, kjer vaši prijavni podatki nikoli ne gredo skozi Toshl – vnesete jih neposredno na spletni strani banke. Za takšno prijavo (prek API) je potrebna podpora na strani banke. Zahvaljujoč evropski zakonodaji (PSD2) je taka prijava mogoča pri vseh slovenskih povezavah.

Naše varnostne prakse regulira tudi Banka Slovenije, ki nam je podelila registracijo storitev za zagotavljanje dostopa do informacij na računih.

Imamo jasno politiko zasebnosti. Do podatkov ne dostopamo, če nas za to ne zaprosi lastnik računa za namene pomoči uporabnikom. Izvajamo redne preglede upravičenosti dostopa do podatkov na podlagi zahtevka uporabnika. Več informacij o varnosti in zasebnosti.

Kako so prikazani in šteti transferji med mojimi računi?

Transferji med internimi finančni računi uporabnika ne štejejo v seštevek stroškov ali prihodkov. Ker gre za interen prenos denarja, je vrednost za uporabnika nevtralna.

To drži, če sta prikazna (vklopljena) izvorni in ciljni račun transferja. Če izvorni ali ciljni račun nista prikazana (izklopljena), potem se transfer tja ali od tam šteje kot strošek, oziroma prihodek.

Na podlagi bančnih podatkov, Toshl poskuša sam zaznati kateri pari stroškov na enem računu in prihodkov na drugem so dejansko transferji. To večinoma deluje povsem samodejno, če sistem ni prepričan v transfer, pa vas bo vprašal. Več informacij o transferjih

Od kje ime Medici in čemu te pošasti?

Medičejci so bili vplivna družina z apeninskega polotoka v času renesanse. Bili so sprva poslovneži, nato vladarji, meceni mnogih umetnikov in celo papeži. Med drugim so postavili temelje bančništvu, zato je naročniški paket, ki omogoča povezovanje z bankami dobil ime prav po njih.

Nenazadnje so si tudi Toshl pošasti že zaželele nekaj nove renesančne garderobe in besedo pri upravljanju toskanskih mestnih državic. Če te zanima katerega Medičejca predstavlja katera pošast, klikni na članek o izvoru Toshl Medičejcev. Predvsem pa, festina lente.